Kiełki to sposób na witaminy prosto z parapetu. I to dosłownie! W bardzo łatwy sposób - za pomocą ligniny lub waty, albo specjalnej kiełkownicy, możemy uprawiać i zebrać porcję pysznych kiełków. Szczegóły poniżej.

Jak kiełkować nasiona?

Nasiona należy kiełkować zaczynając od umycia i namoczenia w przegotowanej wodzie, najlepiej przefiltrowanej. Musi ona być w temperaturze pokojowej lub letnia. Istotne jest, aby mniejsze nasiona moczyć do ok. 6 godzin, natomiast większe do 10 godzin.

Kolejną fazą jest przełożenie do waty lub kiełkownicy. W kiełkownicy przelewaj nasiona przez około 5-6 dni kilka razy dziennie tak, aby wypłukać wodę przez wszystkie piętra. Połóż je w półcienistym pomieszczeniu – zbytnia ekspozycja na słońce sprawi, że zaparują i wytworzy się pleśń.

Kiedy kiełki są gotowe do jedzenia?

W zależności od odmiany kiełki są gotowe do zjedzenia w przeciągu 5-7 dni, od zasiania na wacie lub w kiełkownicy.

Zbiór konkretnych kiełków:

  • Kiełki rzodkiewki – 5-6 dni
  • Kiełki brokułu – 4-6 dni
  • Kiełki fasoli mung – 2-4 dni
  • Kiełki rzeżuchy – 5-7 dni
  • Kiełki buraka ćwikłowego – 6-8 dni

Dlaczego kiełki pleśnieją?

Przyczyną powstawania pleśni podczas uprawy na wacie lub w kiełkownicy jest nieodpowiednie nawodnienie – przelanie i zawilgocenie nasion. Przepłukuj nasiona tak, aby woda spłynęła po wszystkich piętrach kiełkownicy. Wata musi być wilgotna, z dostępem do tlenu – nie może być mokra na tyle, by wyciekała z niej woda.

Inną kwestią jest mylne podejrzenie pleśni – niektóre z kiełków mają naturę włosowata z korzonkami bocznymi, posiadającymi skupisko włosków. Na przykład rzodkiewka, kapusta lub czarna rzodkiew to jedne z przedstawicieli.

Najzdrowsze propozycje kiełków

Najzdrowszym wyborem kiełków będzie kompozycja tych, zawierających najwięcej witamin i soli mineralnych. Wśród nich znajdziesz:

  • Kiełki rzodkiewki – doskonałe źródło błonnika, witaminy C oraz witamin z grupy B
  • Kiełki brokułu – mają właściwości krwiotwórcze oraz antynowotworowe
  • Kiełki rukoli – bogactwo potasu, magnezu i wapnia
  • Kiełki buraka ćwikłowego – bogactwo betacyjaniny – wykazuje działanie przeciwnowotworowe
  • Kiełki rzeżuchy – zawiera duże ilości jodu
  • Kiełki fasoli mung – obniża poziom cholesterolu LDL oraz zawiera przeciwutleniacze

Kiełki – co z nich zrobić?

Zebrane kiełki można użyć do przygotowania zdrowych sałatek, kanapek lub jako dodatek do przekąsek. Przechowuj je w szklanym lub plastikowym pojemniku z dostępem do tlenu. Włóż do lodówki i zjedz w przeciągu 3 dni. Pilnuj i sprawdzaj czy nie zaparowały – to może przyczynić się do powstania późniejszej pleśni.

Poniżej znajdziesz przepisy na zdrowe dania z kiełkami.

Sałatka z kiełkami

Składniki:

  • pęczek kiełków rzodkiewki,
  • pęczek kiełków brokułu,
  • awokado,
  • średnia pomarańcza,
  • sałata radicchio,
  • różyczki brokułu,
  • ugotowana quinoa biała i czerwona,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • sok z jednej cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • miód.

Przygotowanie:

  1. Kiełki dokładnie obmyj pod wodą i wysusz za pomocą suszarki do sałaty lub odstaw na ręcznik papierowy.
  2. Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w półksiężyce lub drobną kostkę. Porwij na mniejsze kawałki sałatę.
  3. Brokuł zblanszuj po ugotowaniu i pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańczę pokrój w mniejsze kawałki. Kaszę quinoa ugotuj przez 15 minut w osolonej wodzie.
  4. Jeżeli nie masz jej pod ręką, użyj kaszy pęczak lub bulgur.
  5. Połącz sok z pomarańczy, cytryny, oliwę z oliwek i miód tworząc dressing.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą lub ułóż w dowolnej kombinacji na półmisku. Zalej dressingiem tuż przed podaniem.

Kanapki z białym serem i kiełkami

Składniki:

  • pełnoziarniste pieczywo – bułki lub chleb,
  • hummus tradycyjny lub pikantny,
  • biały ser półtłusty,
  • śmietana 18% lub jogurt naturalny,
  • sól,
  • pieprz,
  • kiełki rzodkiewki lub inne dowolne.

Kanapki z kiełkami

Przygotowanie:

  1. Biały ser rozdrobnij za pomocą widelca – jeżeli wolisz gładszą konsystencję, użyj blendera, by go zmiksować.
  2. Połącz ze śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
  3. Hummus możesz zrobić samemu – wystarczy zmiksować ugotowaną cieciorkę z oliwą z oliwek, czosnkiem i cytryną.
  4. Bułki posmaruj hummusem, serem i na wierzch ułóż kiełki. Możesz skropić sokiem z wyciśniętej cytryny.