Spis treści:

  1. Przepis na wywar z liści rabarbaru
  2. Przepis na gnojówkę z rabarbaru

Przepis na wywar z liści rabarbaru

Składniki na wywar z liści rabarbaru:

  • kilogram świeżych liści,
  • 10-15 litrów wody.

Przygotowanie wywaru:

  1. Początkowo należy poszarpać liście rabarbaru.
  2. Następnie przekładamy do garnków i zagotowujemy w wodzie.
  3. Potem schładzamy pozostawiając do ostygnięcia.
  4. Przecedzamy całość i wlewamy wywar do spryskiwacza.
  5. Nie rozcieńczamy zarówno do oprysków, jak i do podlewania.
  6. Doskonale sprawdza się przy ochronie przeciwko gąsienicom i mszycom burakowym.
  7. ma zastosowanie także przy przędziorkach - wystarczy zrobić oprysk w pełnym słońcu, aby zwiększyć działanie.

Przepis na gnojówkę z rabarbaru

Składniki na gnojówkę z rabarbaru:

  • 2 kilogramy rabarbaru,
  • 15 litrów wody.

Przygotowanie gnojówki:

  1. Drobno pokrój liście i zielne części rabarbaru.
  2. Przełóż do większego słoja czy też beczki.
  3. Zalej wodą i pozostaw na około tydzień lub dwa.
  4. Podczas wykorzystania do wzmocnienia roślin nie należy rozcieńczać mieszanki.
  5. Przy opryskach jest skuteczna przeciwko przędziorkom - stosujemy w stosunku 1:5.
  6. Tak przygotowana gnojówka nie tylko wzmacnia, ale też odstrasza ślimaki.
  7. Polej gnojówkę między rzędami warzyw - zarówno w gruncie, jak i podwyższonych grządkach.

Opryski z gnojówki z rabarbaru muszą być wykonywane podczas umiarkowanej pogody - podczas upałów są niewskazane.