Wysiew popularnych warzyw w szklarni

  • Praktyczne szklarnie oraz inspekty znacznie przyśpieszają rozwój sadzonek warzyw. Przy niezbyt mroźnych warunkach, wysiew warzyw w szklarni rozpocząć możemy nawet w lutym. Oto, o czym należy pamiętać.

  • Szklarnia z przemyślanym doborem warzyw to cenne źródło większości potrzebnych w codziennej kuchni warzyw. (zdj.: Adobe Stock)
    Szklarnia z przemyślanym doborem warzyw to cenne źródło większości potrzebnych w codziennej kuchni warzyw. (zdj.: Adobe Stock)
  • Prowadząc uprawę warzyw i ziół w ogrzewanych i nieogrzewanych szklarniach oraz inspektach, przyspieszamy zbiory nawet do 6 tygodni. Przyspieszone zbiory to jeden z powodów uprawy warzyw w szklarni. Drugi powód to taki, że w naszym klimacie niektórych gatunków warzyw nie można uprawiać w gruncie.

    Są także i inne korzyści – możliwość uprawy roślin bez problemów sprawianych przez wiatr, deszcz czy śnieg. Szklarnię możemy również wykorzystać do produkcji rozsady odmian warzyw gruntowych.

    Wybierajmy do siewu odmiany szybko rosnące i odporne na choroby grzybowe (wszystkie najpotrzebniejsze informacje na ten temat powinny znaleźć się na odwrocie opakowania). Marchew, nawet w optymalnych warunkach rozwojowych, kiełkuje bardzo powoli. Zwykle mijają 2-3 tygodnie nim z ziemi wyrosną pierwsze młode listki. Jeśli do nasion marchwi dosypiemy kilka nasion kopru, marchew wyrośnie jeszcze szybciej.

     

     

    Z doświadczenia osób zajmujących się tzw. uprawą współrzędną wynika, że dzięki koprowi marchewka staje się bardziej aromatyczna. Z kolei sąsiedztwo trybuli znacząco poprawia smak i plenność rzodkwi i rzodkiewki. Rzepa naciowa rośnie pod szkłem niemal tak szybko, jak rzeżucha czy rukola. Do celów kulinarnych wykorzystuje się jej liście, a także delikatne łodygi liściowe.

    Szpinak wymaga uprawy w drobnogruzełkowatym, próchnicznym podłożu i jest dobrym sąsiedztwem dla wszystkich roślin uprawianych w uprawie współrzędnej. Wszystkie warzywa liściowe zasilamy wiosną umiarkowanie i najlepiej kompostem lub innym nawozem organicznym. Wysokim wymaganiom pokarmowym takich roślin jak rzepa i kalarepa można sprostać poprzez zasilanie nawozem płynnym mieszanym z wodą do podlewania.

     

    Podłoże a jakość wysianych roślin

    Dobrej jakości ziemia do wysiewu nasion jest luźna i drobnogruzełkowata. Nie zawiera ani nawozu (lub zawiera znikome jego ilości), ani nasion. W normalnej, przeważnie zasilonej ziemi dla kwiatów siewki rosną zbyt szybko, przez co są mało wytrzymałe i częściej są porażane przez choroby o podłożu grzybowym.

    Ziemię dla siewek można kupić lub przygotować samemu. W tym celu w równych proporcjach mieszamy dojrzały kompost, piasek i torf, następnie podłoże sterylizujemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 200°C. 

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się

Zapraszamy do udziału w konkursie

 

 


 

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2018

 

 

Wideo

Jak uprawiać pomidory w doniczce Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady