Wysiew popularnych warzyw w szklarni

  • Praktyczne szklarnie oraz inspekty znacznie przyśpieszają rozwój sadzonek warzyw. Przy niezbyt mroźnych warunkach, wysiew warzyw w szklarni rozpocząć możemy nawet w lutym. Oto, o czym należy pamiętać.

  • Szklarnia z przemyślanym doborem warzyw to cenne źródło większości potrzebnych w codziennej kuchni warzyw. (zdj.: Adobe Stock)
    Szklarnia z przemyślanym doborem warzyw to cenne źródło większości potrzebnych w codziennej kuchni warzyw. (zdj.: Adobe Stock)
  • Prowadząc uprawę warzyw i ziół w ogrzewanych i nieogrzewanych szklarniach oraz inspektach, przyspieszamy zbiory nawet do 6 tygodni. Przyspieszone zbiory to jeden z powodów uprawy warzyw w szklarni. Drugi powód to taki, że w naszym klimacie niektórych gatunków warzyw nie można uprawiać w gruncie.

    Są także i inne korzyści – możliwość uprawy roślin bez problemów sprawianych przez wiatr, deszcz czy śnieg. Szklarnię możemy również wykorzystać do produkcji rozsady odmian warzyw gruntowych.

    Wybierajmy do siewu odmiany szybko rosnące i odporne na choroby grzybowe (wszystkie najpotrzebniejsze informacje na ten temat powinny znaleźć się na odwrocie opakowania). Marchew, nawet w optymalnych warunkach rozwojowych, kiełkuje bardzo powoli. Zwykle mijają 2-3 tygodnie nim z ziemi wyrosną pierwsze młode listki. Jeśli do nasion marchwi dosypiemy kilka nasion kopru, marchew wyrośnie jeszcze szybciej.

     

     

    Z doświadczenia osób zajmujących się tzw. uprawą współrzędną wynika, że dzięki koprowi marchewka staje się bardziej aromatyczna. Z kolei sąsiedztwo trybuli znacząco poprawia smak i plenność rzodkwi i rzodkiewki. Rzepa naciowa rośnie pod szkłem niemal tak szybko, jak rzeżucha czy rukola. Do celów kulinarnych wykorzystuje się jej liście, a także delikatne łodygi liściowe.

    Szpinak wymaga uprawy w drobnogruzełkowatym, próchnicznym podłożu i jest dobrym sąsiedztwem dla wszystkich roślin uprawianych w uprawie współrzędnej. Wszystkie warzywa liściowe zasilamy wiosną umiarkowanie i najlepiej kompostem lub innym nawozem organicznym. Wysokim wymaganiom pokarmowym takich roślin jak rzepa i kalarepa można sprostać poprzez zasilanie nawozem płynnym mieszanym z wodą do podlewania.

     

    Podłoże a jakość wysianych roślin

    Dobrej jakości ziemia do wysiewu nasion jest luźna i drobnogruzełkowata. Nie zawiera ani nawozu (lub zawiera znikome jego ilości), ani nasion. W normalnej, przeważnie zasilonej ziemi dla kwiatów siewki rosną zbyt szybko, przez co są mało wytrzymałe i częściej są porażane przez choroby o podłożu grzybowym.

    Ziemię dla siewek można kupić lub przygotować samemu. W tym celu w równych proporcjach mieszamy dojrzały kompost, piasek i torf, następnie podłoże sterylizujemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 200°C. 

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się
 

 

 


 

 

 


   

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!


Wideo

Jak wykonać ruchomy świąteczny obrazek Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady