Dalsze zbiory

Kończymy zbiory warzyw ciepłolubnych, jak papryki, pomidory, ogórki, dynie, kukurydze czy oberżyny. Zbieramy również cebulę na przechowywanie, kalafiory, brokuły, kapusty głowiaste, sałaty masłową i kruchą, rzodkiewkę, marchewkę
i buraki ćwikłowe oraz seler na długie przechowywanie, jak również suche nasiona bobu i fasoli.

Rozmnażamy wieloletnie warzywa

Teraz jest doskonały czas na rozmnażanie szczypiorku, cebuli siedmiolatki oraz 4-5-letniego rabarbaru. Karpy rabarbaru dzielimy na mniejsze fragmenty, tak samo jak kępki szczypiorku i siedmiolatki. Do posadzenia wybieramy najdorodniejsze fragmenty, słabe zaś usuwamy.

Ogławiamy brukselkę

Kapusta brukselska powinna mieć teraz na całej roślinie zawiązane główki. Już  w połowie miesiąca będzie można przystąpić do ogławiania.