Bób Vicia faba jest rośliną strączkową należącą do rodzaju wyka z rodziny motylkowatych, uprawianą już od paru tysięcy lat. Warto go hodować w ogródku warzywnym ze względu na duże walory odżywcze, chociaż nie wszyscy przepadają za jego smakiem.

Stanowisko do wysiewu powinno być słoneczne lub półcieniste, a gleba bogata w próchnicę i wilgotna. Jeśli grządki są umiejcowione na glebie bardziej piaszczystej, warto je nawieźć kompostem. Bobu nie powinno się uprawiać po innych warzywach strączkowych.
W zwięzłej glebie nasiona umieszczamy na głębokości 3-4 cm (w piaszczystej nieco głębiej – 5-6 cm) w odstępie 10-15 cm i w rzędach co 30 cm. Młode rośliny można lekko okopczykować ziemią, regularnie podlewać i odchwaszczać ziemię.

Bób jest dojrzały do zbioru, gdy nasiona są już w pełni rozwinięte, ale jeszcze miękkie. Ich wielkość nie jest wskaźnikiem dojrzałości, ponieważ zależy od odmiany.