Rukola Eruca sativa to warzywo, które znajduje coraz większą popularność wśród konsumentów. Ze względu na coraz szerszą dostępność nasion, rukola także w uprawie jest coraz bardziej znana i ceniona.

Tworzy wzniesione rozety szeroko ząbkowanych liści o charakterystycznym pikantno-orzechowym smaku, dlatego często bywa łączona z mało wyrazistymi w smaku produktami, na przykład 
z serem mozarellą, awokado czy owocami morza. Jest wszechstronnie wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej – jako dodatek lub główny składnik sałatek, potraw duszonych i gotowanych. Jej liście zawierają dużo potasu 
i witamin, zwłaszcza witaminy C, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Charakterystyczny smak zawdzięcza niewielkiej zawartości kwasu erukowego.

Rokietta siewna, nazywana także rukwią siewną czy rukolą, jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustowatych. Dorasta do 30-100 cm, przy czym w początkowym okresie tworzy rozetę silnie powcinanych, wydłużonych liści, które możemy zacząć zbierać już po 3-4 tygodniach od siewu. Mogą być zbierane jednorazowo lub wielokrotnie. Najbardziej wartościowe są młode liście, długości ok. 5 cm, zbierane z roślin przed wytworzeniem pędów kwiatostanowych. Starsze liście są gorzkie i mniej smaczne.

Rokietta siewna jest uprawiana jako roślina warzywna dla liści oraz oleista, ze względu na nasiona, choć również wykorzystywane są jej pędy kwiatostanowe i nasiona, stosowane jako dodatek do mieszanek przyprawowych. Zmielone nasiona nadadzą potrawom ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak. Niewykorzystane w kuchni nasiona mogą przydać się nam w następnym sezonie.

Uprawa rukoli

Uprawa rukoli nie sprawia wielu problemów – jeśli zapewnimy jej dość przepuszczalne, zasobne w substancje organiczne podłoże i lekko zacienione stanowisko, będziemy szybko cieszyć się jej smakiem. Nadaje się do prawie całorocznej uprawy, może być wysiewana od połowy kwietnia do końca sierpnia, a ze względu na niewielkie rozmiary może być wysiewana także między rzędami sałaty czy pomidorów. Ponieważ nie ma wygórowanych wymagań, z powodzeniem można ją uprawiać w pojemnikach na zewnątrz, a w późniejszym okresie na parapecie, na przykład w kuchni.

Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do kanapek, sałatek, potraw na zimno i na ciepło, a także w połączeniu z orzechami lub słonecznikiem.