Propozycje na nowy sezon

  • W ciągu kilkudziesięciu lat z ogrodów zniknęło wiele ciekawych warzyw. Warto przywrócić należne im miejsce, zanim wyginą. Część z nich wraca na grządki dzięki rosnącej popularności wegetarianizmu.

  • Rzadko uprawiany i dostępny pasternak jest ciekawą alternatywą choćby dla marchewki (zdj.: Fotolia.com)
    Rzadko uprawiany i dostępny pasternak jest ciekawą alternatywą choćby dla marchewki (zdj.: Fotolia.com)
  • Lista warzyw kiedyś popularnych, a dzisiaj bardzo rzadko spotykanych w ogrodach, jest dosyć długa. Są wśród nich rośliny wartościowe o dużych walorach smakowych. Moda na urozmaiconą kuchnię z potrawami zdrowymi i ekologicznymi skłania nas do przypominania sobie o takich właśnie warzywach i powrotu do uprawy najbardziej interesujących z nich.

     

    Boćwina i sałata szparagowa

    Burak liściowy, czyli boćwina, nie wytwarza zgrubiałego korzenia. W zamian wypuszcza duże liście z pomarszczonymi blaszkami i grubymi, mięsistymi ogonkami, jasnozielonymi, czerwonymi lub żółtymi. Zawierają żelazo i wapń, witaminy C, B1 i B2, prowitaminę A oraz sporo białka. Jest rośliną o niedużych wymaganiach, ale najsmaczniejsze liście rodzi na ziemi żyznej. Nasiona wysiewamy od połowy kwietnia, a pierwsze liście (zawsze zewnętrzne) zbieramy już w czerwcu.

     

     

    Sałata szparagowa (łodygowa, głąbiki krakowskie) od innych form sałaty różni się pokrojem. Nie tworzy główek, a częścią jadalną są grube i soczyste pędy kwiatowe. Ścinamy je przed kwitnieniem, aby nie gorzkniały. Roślinę uprawiamy z rozsady lub wysiewając nasiona wprost do gruntu.

     

    Korzenna skorzonera

    Skorzonera, nazywana także wężymordem, jest warzywem korzeniowym. Korzenie mają niemal zupełnie czarną, niejadalną i twardą skórkę oraz biały miąższ. Są bardzo smaczne, ceni się je za wartości odżywcze. Można je gotować, zapiekać i smażyć.

    Skorzonera jest rośliną odporną na zimno, może zimować na grządce. Lubi ziemię urodzajną, o dużej zawartości próchnicy i przepuszczalną. W okresie rozrostu korzeni, w lipcu i sierpniu, potrzebuje dużo wilgoci. W głęboko uprawianej ziemi korzenie osiągają długość do 30 cm. Są kruche i łamliwe, dlatego należy je bardzo ostrożnie wykopywać.

    Do skorzonery bardzo podobna jest salsefia (owsiane korzonki). Jej korzenie są trochę grubsze, stożkowate i mają jasną skórkę. Wymagania obu roślin są podobne. Salsefię uprawiamy z nasion wysiewanych na wiosnę.

     

     

    Pasternak wraca do łask

    Przykładem możliwych powrotów warzyw jest pasternak. W XVIII wieku roślina została niemal zupełnie zastąpiona przez marchew, ziemniaki i buraki. Od około 20 lat coraz więcej ogrodnictw ekologicznych wraca do uprawy pasternaku. Może więc warto pomyśleć o jej wprowadzeniu także do naszych mniejszych ogrodów?

    Uprawa pasternaku nie jest kłopotliwa. Roślina wymaga mniej intensywnej pielęgnacji niż marchew, a daje wyraźnie wyższe plony. Przechowuje się bardzo dobrze, ale nie jest to konieczne, gdyż korzenie można wykopywać w razie potrzeby wprost z grządki.

    Pasternak jest podobny do pietruszki, ale ma większe korzenie i liście. Aromatyczne, pożywne korzenie zawierają minerały: potas, żelazo, fosfor i wapń, witaminy C, B1, B2 i E, a także olejki eteryczne. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu już wczesną wiosną.

    Zimową kuchnię może wzbogacić czyściec bulwiasty. W marcu bulwy rośliny sadzimy na grządce gniazdowo. W miejscu półcienistym wyrosną z nich mocne, żywotne rośliny. W czasie zbiorów część bulw zachowujemy i zaraz na nowo sadzimy. Resztę wykorzystujemy do przyrządzania potraw lub dzielimy się z sąsiadami.  

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się
 

 


   

 

 


 

  Sprawdź swoją wiedzę ogrodniczą!

 

 

 


 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2017

 

 

Wideo

Zapowiedź styczniowego numeru magazynu "Mój Piękny Ogród" Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady