Dawniej owoce oberżyny (inne nazwy: bakłażan, gruszka miłosna, jajko krzaczaste) miały barwę białą lub żółtą i były dwa razy większe od kurzego jajka. Do dzisiaj wyhodowano mnóstwo odmian rodzących owoce o najróżniejszych kształtach i barwach. Niezwykle kolorowe są odmiany azjatyckie. W Europie najpopularniejsze są formy rodzące duże ciemnofioletowe owoce.

 

 

Uprawa bakłażana z nasion

Uprawę z nasion rozpoczynamy w marcu. Najlepsze warunki rozwoju młode rośliny mają na nasłonecznionym parapecie okiennym. Na grządkę bakłażany przesadzamy najwcześniej pod koniec maja. Wszystkie odmiany są samopylne, ale do zapylania potrzebna jest temperatura powyżej 16°C. Duża wilgotność powietrza powoduje sklejanie drobinek pyłku. Także suche, gorące powietrze utrudnia, a nawet uniemożliwia zawiązywanie owoców. Podobnie jak w przypadku pomidorów, procesowi zapylania sprzyja lekkie potrząsanie pędami co 2-3 dni w godzinach południowych.

Oberżynę można uprawiać na tej samej grządce dopiero po 4 latach. W szklarni jest to najczęściej niemożliwe. Tutaj możemy wykorzystać rośliny szczepione. Jako podkładki stosuje się witalne dzikie pomidory. Zaszczepione na nich bakłażany są odporniejsze na choroby grzybowe, mocniej rosną i zawiązują więcej owoców. Prowadzone na 2-4 pędy rośliny potrzebują stabilnych podpór. Pielęgnujemy je jak pomidory: w czerwcu uszczykujemy niepotrzebne pędy boczne i dodatkowo ścinamy wierzchołek pędu głównego. Jeśli tego nie zrobimy, roślina zawiąże 1 lub 2 duże owoce. Inne, dojrzewające później będą niewielkie.

Smaczne odmiany bakłażana

Z natury drobnoowocowe odmiany, jak np. ‘Ophelia’ lub ‘Ivory’, a także formy egzotyczne o owocach różowych, zielonych, jasnofioletowych lub kremowobiałych mocno się rozkrzewiają, mają zwarty pokrój i świetnie radzą sobie
w warunkach ograniczonej przestrzeni w donicy. Pomarańczowoczerwone owoce oberżyny afrykańskiej Solanum aethiopicum dojrzewają na pędach długości 70 centymetrów. Są podobne do drobniutkich dyń i cenione za walory ozdobne. Ich miąższ ma intensywny, lekko gorzki smak, co jest charakterystyczne dla wielu tradycyjnych odmian. Włosi pod gołym niebem uprawiają odmianę ‘Melanzane Rosse’.  

 

 

Wielkoowocowe odmiany, np. ‘Rotondo Sfumata’, mają bardzo duże potrzeby nawozowe. Odmiany rodzące małe owoce wymagają nawożenia takiego samego jak pomidory. Przy sadzeniu zasilamy rośliny dużą dawką kompostu. Później, gdy rozpoczyna się zawiązywanie owoców, regularnie dostarczamy im dodatkowych porcji pożywienia. Przez całe lato motyczoną ziemię mieszamy co dwa tygodnie
z nawozem dla pomidorów lub warzyw albo podlewamy wodą z dodatkiem płynnego nawozu organicznego.


Szklarniowa uprawa bakłażana

W szklarni zbiór owoców rozpoczyna się już w lipcu. Rośliny uprawiane na grządce muszą poczekać do początku sierpnia. Owoce zbieramy stopniowo do połowy września. Gdy jednak temperatura powietrza w nocy spada poniżej 18°C, tempo dojrzewania owoców staje się znacznie wolniejsze. Dlatego wykorzystajmy końcowe tygodnia lata do częstego smakowania owoców coraz popularniejszego warzywa. Różne przepisy na pyszne potrawy
z bakłażana znajdziemy bez trudu w Internecie.