PiO: jedzmy paprykę na zdrowie

  • Nieprzewidywalność jesiennej aury sprawia, że szczególnie skutecznie powinniśmy zadbać o swoje zdrowie. Jednym z warzyw, które zalecamy do wzmacniania swojej odporności, jest słodka i zdrowa papryka.

  • Owoce papryki pojawiają się na krzewach nawet do pierwszych przymrozków. (zdj.: Adobe Stock)
    Owoce papryki pojawiają się na krzewach nawet do pierwszych przymrozków. (zdj.: Adobe Stock)
  • Papryka wielkoowocowa, tzw. słodka, jest smacznym i bardzo wartościowym warzywem. Jest powszechnie dostępna i bardzo wszechstronna – jemy ją na surowo, gotujemy, dusimy, smażymy lub grillujemy. Dostarcza bardzo dużo witaminy C – jej zawartość wynosi od 100 do 300 mg w 100 g, czyli tyle, ile jest jej w natce pietruszki.

    Dodatkowo owoce dojrzałe (czerwone, pomarańczowe lub żółte, w zależności od odmiany) są doskonałym źródłem karotenów, barwników pośrednio wpływających na nasz wzrok (prowitamina A) oraz skórę.

     


     

    Owoce odmian fioletowych zawierają również antocyjany, mające także działanie przeciwutleniające. Najmniej zasobne, z wyjątkiem witaminy C, w substancje odżywcze są owoce zielone – zbierane są, nim zdążą dojrzeć i uzyskać właściwe dla odmiany wybarwienie. Natomiast papryka drobnoowocowa, czyli tzw. ostra, stosowana jest głównie jako przyprawa – ostry smak nadaje jej kapsaicyna, której zawartość wynosi nawet 1% (odmiany słodkie zawierają jej 0,01%).

    Substancja ta wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także pośrednio wpływa na nasze samopoczucie, sprzyja bowiem wytwarzaniu endorfiny, czyli hormonu szczęścia w naszym organizmie. Odpowiedzialny jest on m.in. za odczucia zadowolenia czy nawet zakochania.

    Ponieważ papryka jest rośliną ciepłolubną, wczesna jesień oznacza definitywny koniec jej zbiorów, a okres jej przechowywania jest stosunkowo krótki (od 2 do 5 tygodni od zbiorów – najdłużej można składować owoce niedojrzałe, ale najlepiej w temperaturze 7-10°C, bo niższe temperatury mogą spowodować tzw. uszkodzenia chłodowe).

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się
 

 


 

 

 


  

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2018

 

 

Wideo

Rozmnażanie roślin część 2 - okulizacja Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady