Pepino

  • Jego złociste, pokryte fioletowymi pasami owoce kryją w sobie słodki 
miąższ. Podpowiadamy, jak 
poradzić sobie z uprawą pepino.

  • Owoce psianki melonowej są idealnym składnikiem owocowych sałatek. Można je też dusić lub smażyć
    Owoce psianki melonowej są idealnym składnikiem owocowych sałatek. Można je też dusić lub smażyć
  • Pepino Solanum muricatum L. pochodzi z Peru i Chile, 
a obecnie uprawiane jest głównie w Hiszpanii, Maroku, Izraelu i Kenii. Jest ciekawym gatunkiem, który może być wykorzystywany jako warzywo lub owoc. Ma słodki smak, który można określić jako kombinację smaku ananasa, cytryny, gruszki i melona. Owoce pepino są stosunkowo duże, o masie 200-400 g, kształtu kulistego lub jajowatego, o zabarwieniu kremowo-żółtym z fioletowymi przebarwieniami. Kwitnący i owocujący krzew może z powodzeniem być wspaniałą dekoracją tarasu lub balkonu.

     

    Pepino jest wieloletnim krzewem, jednak tylko w ciepłym klimacie. W Polsce może być uprawiane jedynie jako roślina jednoroczna, zarówno pod osłonami, jak 
i w polu, ale jego wymagania termiczne są dość wysokie. Krzewy dorastają do ok. 80 cm, choć w uprawie pod osłonami mogą osiągnąć nawet do 2 m. Kwiaty samopylne mają barwę fioletową lub niebieską z białymi brzegami płatków, są podobne do kwiatów oberżyny czy ziemniaka. Liście mogą być pojedyncze, jak 
u papryki, lub złożone, jak u pomidorów. Owoce można zbierać po 4-5 miesiącach od posadzenia ukorzenionych roślin.

    Pepino może być uprawiane z nasion lub rozmnażane wegetatywnie, co korzystniej wpływa na plonowanie. Dobrze reaguje na uprawę w pojemnikach, co ułatwia jego przezimowanie (minimalna temperatura to 5°C), bo wiosną następnego roku możemy pobrać fragment pędu do ukorzenienia. W tym celu wybieramy zdrowe, 10-15-cm odcinki pędów. Dobrze sprawdzającym się podłożem jest wilgotny piasek, zastępowany później substratem torfowym. Sadzonki do ukorzenienia można posadzić do 1- lub 2-litrowej donicy, a po ok. 30 dniach, gdy rośliny już się ukorzenią, przesadzić do większego pojemnika lub do gruntu. Sadzenie w uprawie polowej możliwe jest dopiero w drugiej połowie maja, by młode rośliny nie przemarzły. Jedynie pepino bardziej zaawansowane we wzroście może znieść krótkotrwałe przymrozki do -2°C. Donice do uprawy pojemnikowej powinny być dość duże, 
o objętości 30-40 litrów.

     

    Pepino wymaga podpór ze względu na dość duże, ciężkie owoce. Stanowisko pod uprawę powinno być słoneczne lub lekko zacienione, a gleba lub podłoże bogate 
w materię organiczną. Uprawiane 
w gruncie powinny być sadzone w rozstawie 50-80x80 cm.

    Ze względu na pojawiające się choroby i szkodniki (głównie przędziorki) pepino lepiej uprawiać jako roślinę roczną. Jeśli jednak zdecydujemy się potraktować go jako bylinę, należy o niego dbać, choć nie zawsze, mimo zapewnienia odpowiednich warunków, przetrwa on następne zimy. Roślina jest wrażliwa na nadmiar i niedobór wody w podłożu, dlatego należy zapewnić jej stale wilgotne stanowisko.

     

    Samo zdrowie

    Świeże owoce pepino są źródłem cennych dla zdrowia składników, 
m.in. witamin C i A, kwasów organicznych, składników mineralnych, zwłaszcza potasu i jodu, a także węglowodanów. Owoce mogą być wykorzystywane w różnych fazach dojrzałości, w zależności od preferencji oraz ich przeznaczenia. Jako owoc, ze względu na większą zawartość cukrów, pepino spożywa się 
w pełni dojrzałe, zaś jako warzywo 
– przed osiągnięciem dojrzałości. Można go spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Jako warzywo pepino można dusić, gotować i smażyć, zaś z dojrzałych owoców można także robić dżemy. Nadają się również do mrożenia, suszenia i kandyzowania. Dojrzałe owoce są dość miękkie i podatne na odkształcenia, dlatego też nie nadają się do zbyt długiego przechowywania.

  • Ulubione 1
  • 2 komentarze

    • Gość
      2013-12-29T19:14:48+01:00 gość IP: 83.4.*.*
      przed chwilą zjadłam niedojrzałe- moim skromnym zdaniem smakuje jak połączenie melona z trawą... :D
    • Gość
      2014-01-09T09:56:48+01:00 viki (gość ) IP: 178.43.*.*
      Mnie na 6 krzewów w lecie zaowocował jeden. Miał duży owoc i smak melona i gruszki. Ciekawy, choć nie rewelacyjny. Teraz w zimie mam jeszcze dwa owoce, ale małe. Ale już ukorzeniłem cztery sadzonki i zobaczę co będzie w tym roku, gdy wykorzystam doświadczenia z roku ubiegłego.
 

                 Zapraszamy do konkursu 

                 Ogrodnik Doskonały 2015

 

Ogrodnik Doskonały

Wideo

Jak wysiać ostróżkę Odtwarzaj

Nasi eksperci

 

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

 

dr inż. Grzegorz Pusz

dr inż. Wojciech Pusz
konsultant sezonowy
Pytania dot. walki z chorobami roślin

środy godz. 17-18

tel. 71 376 28 42 

Zapis do newslettera

 

„Mój piękny ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji i ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady

Połącz się z Mój Piękny Ogród