Pepino

  • Jego złociste, pokryte fioletowymi pasami owoce kryją w sobie słodki 
miąższ. Podpowiadamy, jak 
poradzić sobie z uprawą pepino.

  • Owoce psianki melonowej są idealnym składnikiem owocowych sałatek. Można je też dusić lub smażyć
    Owoce psianki melonowej są idealnym składnikiem owocowych sałatek. Można je też dusić lub smażyć
  • Pepino Solanum muricatum L. pochodzi z Peru i Chile, 
a obecnie uprawiane jest głównie w Hiszpanii, Maroku, Izraelu i Kenii. Jest ciekawym gatunkiem, który może być wykorzystywany jako warzywo lub owoc. Ma słodki smak, który można określić jako kombinację smaku ananasa, cytryny, gruszki i melona. Owoce pepino są stosunkowo duże, o masie 200-400 g, kształtu kulistego lub jajowatego, o zabarwieniu kremowo-żółtym z fioletowymi przebarwieniami. Kwitnący i owocujący krzew może z powodzeniem być wspaniałą dekoracją tarasu lub balkonu.

     

    Pepino jest wieloletnim krzewem, jednak tylko w ciepłym klimacie. W Polsce może być uprawiane jedynie jako roślina jednoroczna, zarówno pod osłonami, jak 
i w polu, ale jego wymagania termiczne są dość wysokie. Krzewy dorastają do ok. 80 cm, choć w uprawie pod osłonami mogą osiągnąć nawet do 2 m. Kwiaty samopylne mają barwę fioletową lub niebieską z białymi brzegami płatków, są podobne do kwiatów oberżyny czy ziemniaka. Liście mogą być pojedyncze, jak 
u papryki, lub złożone, jak u pomidorów. Owoce można zbierać po 4-5 miesiącach od posadzenia ukorzenionych roślin.

    Pepino może być uprawiane z nasion lub rozmnażane wegetatywnie, co korzystniej wpływa na plonowanie. Dobrze reaguje na uprawę w pojemnikach, co ułatwia jego przezimowanie (minimalna temperatura to 5°C), bo wiosną następnego roku możemy pobrać fragment pędu do ukorzenienia. W tym celu wybieramy zdrowe, 10-15-cm odcinki pędów. Dobrze sprawdzającym się podłożem jest wilgotny piasek, zastępowany później substratem torfowym. Sadzonki do ukorzenienia można posadzić do 1- lub 2-litrowej donicy, a po ok. 30 dniach, gdy rośliny już się ukorzenią, przesadzić do większego pojemnika lub do gruntu. Sadzenie w uprawie polowej możliwe jest dopiero w drugiej połowie maja, by młode rośliny nie przemarzły. Jedynie pepino bardziej zaawansowane we wzroście może znieść krótkotrwałe przymrozki do -2°C. Donice do uprawy pojemnikowej powinny być dość duże, 
o objętości 30-40 litrów.

     

    Pepino wymaga podpór ze względu na dość duże, ciężkie owoce. Stanowisko pod uprawę powinno być słoneczne lub lekko zacienione, a gleba lub podłoże bogate 
w materię organiczną. Uprawiane 
w gruncie powinny być sadzone w rozstawie 50-80x80 cm.

    Ze względu na pojawiające się choroby i szkodniki (głównie przędziorki) pepino lepiej uprawiać jako roślinę roczną. Jeśli jednak zdecydujemy się potraktować go jako bylinę, należy o niego dbać, choć nie zawsze, mimo zapewnienia odpowiednich warunków, przetrwa on następne zimy. Roślina jest wrażliwa na nadmiar i niedobór wody w podłożu, dlatego należy zapewnić jej stale wilgotne stanowisko.

     

    Samo zdrowie

    Świeże owoce pepino są źródłem cennych dla zdrowia składników, 
m.in. witamin C i A, kwasów organicznych, składników mineralnych, zwłaszcza potasu i jodu, a także węglowodanów. Owoce mogą być wykorzystywane w różnych fazach dojrzałości, w zależności od preferencji oraz ich przeznaczenia. Jako owoc, ze względu na większą zawartość cukrów, pepino spożywa się 
w pełni dojrzałe, zaś jako warzywo 
– przed osiągnięciem dojrzałości. Można go spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Jako warzywo pepino można dusić, gotować i smażyć, zaś z dojrzałych owoców można także robić dżemy. Nadają się również do mrożenia, suszenia i kandyzowania. Dojrzałe owoce są dość miękkie i podatne na odkształcenia, dlatego też nie nadają się do zbyt długiego przechowywania.

  • Ulubione 1
  • 2 komentarze

    • Gość
      2013-12-29T19:14:48+01:00 gość IP: 83.4.*.*
      przed chwilą zjadłam niedojrzałe- moim skromnym zdaniem smakuje jak połączenie melona z trawą... :D
    • Gość
      2014-01-09T09:56:48+01:00 viki (gość ) IP: 178.43.*.*
      Mnie na 6 krzewów w lecie zaowocował jeden. Miał duży owoc i smak melona i gruszki. Ciekawy, choć nie rewelacyjny. Teraz w zimie mam jeszcze dwa owoce, ale małe. Ale już ukorzeniłem cztery sadzonki i zobaczę co będzie w tym roku, gdy wykorzystam doświadczenia z roku ubiegłego.

Ogrodnik Doskonały

Wideo

Biedronki i murarki Odtwarzaj

Nasi eksperci

 

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18
tel. 71 376 28 42

mgr inż. Barbara Bogacz

dr inż. Wojciech Pusz
nasz stały konsultant
Pytania dot. ochrony roślin
środy godz. 17-18
tel. 71 376 28 42

Porady

  • Wiszące ogrody

    Niezależnie od tego, czy za naszym oknem mamy tylko skrzynkę z pelargoniami, czy...

  • Jak i gdzie sadzić magnolie?

    Magnolie sadzimy na stanowiskach słonecznych, ciepłych i osłoniętych od wiatrów. ...

  • Uprawa rukoli

    Uprawa rukoli nie sprawia wielu problemów – jeśli zapewnimy jej dość przepuszczalne,...

  • Jak uprawiać pierwiosnki?

    Pierwiosnki to przeważnie rośliny wilgociolubne. Najlepiej czują się nad brzegiem...

Połącz się z Mój Piękny Ogród

„Mój piękny ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje ogrodów, balkonów i rabat kwiatowych, projekty nowych nasadzeń, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji i ochrony roślin sadowniczych, ozdobnych oraz warzywnych. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.