Październik w warzywniku

  • W październiku temperatura potrafi spaść nawet w okolicę 0°C, szczególnie w nocy. Przy tak niskich temperaturach, zalecamy zebrać wrażliwe na zimno warzywa i przygotować miejsce na ich przechowywanie.

  • Zbiory przed zimą

    W pierwszej kolejności musimy zebrać te warzywa, które są wrażliwe na niskie temperatury, jak na przykład selery, buraki ćwikłowe, marchew. Następnie wykopujemy warzywa wytrzymałe na jesienne chłody: czarną rzodkiew, rzepę, pietruszkę, pasternak i kalarepę.

    Pod koniec miesiąca zbieramy kapustę, a pory, kapustę brukselkę, jarmuż i szpinak możemy jeszcze pozostawić na działce. Zbiory powinno się przeprowadzać w dzień słoneczny, a przynajmniej bezdeszczowy. Wykopane warzywa oczyszczamy z naci, nadmiaru ziemi i sortujemy. Zdrowe i dobrze wyrośnięte przeznaczamy do przechowywania, natomiast lekko uszkodzone, mniejsze i niekształtne przeznaczamy do bieżącego spożycia.

     

     

    Zdrową nać pietruszki, selera, nawet część liści pora możemy przeznaczyć na susz lub mrożonki. Warzywa wykopujemy ostrożnie, najlepiej widłami amerykańskimi. Po wykopaniu nie rzucamy, ponieważ powoduje to uszkodzenia warzyw, przyspieszając ich psucie.


     

    Przedłużamy zbiory

    Chcąc nieco przedłużyć okres zbiorów kapusty pekińskiej, rzodkiewki, sałaty czy szpinaku, możemy zagony okryć folią perforowaną, agrowłókniną, jak również ustawić przenośne skrzynie inspektowe.

     

    Przygotowujemy przechowalnie

    Początek października to ostatni termin na przygotowanie miejsc do przechowywania warzyw. Jeżeli planujemy zastosować kopce jako przechowalnie, nie zapominajmy, że każdego roku zakładamy je w innym miejscu, wybierając piaszczyste, przepuszczalne podłoże.

    Piwnice i altanki dokładnie sprzątamy, a ściany bielimy. Przed składowaniem warzyw przechowalnie wietrzymy, a same warzywa schładzamy do 2-4 ̊C.

     

     

    Przygotowujemy miejsce pod rozsadnik

    Jeżeli wczesną wiosną chcemy przeprowadzać siewy, tej jesieni trzeba przygotować miejsce pod rozsadnik. Wybieramy miejsce zaciszne, osłonięte od wiatru, nasłonecznione, o glebie lżejszej, ale próchnicznej. Jeśli to możliwe, nawozimy obornikiem i nawozami mineralnymi – superfosfatem i solą potasową.

    Następnie starannie przekopujemy i pozostawiamy na zimę w ostrej skibie. Ze względu na możliwość zarażenia gleby rozsadnik zakładamy co roku w innym miejscu.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się
 

 


  

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2018

 

 

Wideo

Listopadowy numer "Mojego Pięknego Ogrodu" już w kioskach! Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady