Jesienny zbiór dyni

  • Nadszedł czas zbioru kolorowych owoców o urozmaiconych kształtach. Wymienione odmiany dyni są nie tylko niezawodne w uprawie, ale mają także smaczny i aromatyczny miąższ. Oto porady na ich uprawę.

  • Dojrzałość dyni do zbiorze poznamy po...dźwięku, jaki wyda warzywo, gdy pukniemy w nie palcem. Pusty odgłos oznacza, że dynię śmiało możemy zabrać do kuchni! (zdj.: Adobe Stock)
    Dojrzałość dyni do zbiorze poznamy po...dźwięku, jaki wyda warzywo, gdy pukniemy w nie palcem. Pusty odgłos oznacza, że dynię śmiało możemy zabrać do kuchni! (zdj.: Adobe Stock)
  • Trudno stwierdzić, dlaczego dynia po latach zapomnienia wróciła do łask, stając się warzywem popularnym i uznanym, chętnie wykorzystywanym w naszych kuchniach. Wydaje się, że pomarańczowy triumf nie jest zjawiskiem chwilowym, zwłaszcza że wciąż odkrywane są nieznane walory dyni.

    W ogrodach pojawiają się gatunki i odmiany odkrywane ponownie, a także zupełnie nowe, które świadczą o różnorodności pochodzącego z Ameryki Południowej warzywa rodzącego owoce-jagody, często o ogromnych rozmiarach.

     

    Wyjątkowe odmiany dyni

    Coraz większą popularnością cieszą się dynie Hokkaido, np. ‘Uchiki Kuri’. W przeciwieństwie do odmian uprawianych dawniej, jak np. ‘Gelber Zentner’, ich owoce są dosyć małe i bez większych strat można je spożytkować również w małym gospodarstwie domowym.

    Miąższ ma aromatycznie orzechowy smak i można go zjadać razem z cienką skórką. Małe, ale także smaczne są nowe odmiany ogrodowe, m.in. ‘Sweet Lightning’ i ‘Sweet Dumpling’. Owoce obydwu dyń są zbyt ładne, aby z ogrodu trafiały prosto do chłodnej piwnicy. Do czasu przetworzenia mogą śmiało zdobić kuchenny stół lub kredens.

     

     

    Siew dyni

    Od wysiewu do zbioru, np. bardziej wymagającej i wrażliwej dyni piżmowej, przy sprzyjających warunkach pogodowych mija minimum 130 dni. Odmiany drobnoowocowe dojrzewają najwcześniej po 80 dniach. Wysiew nasion jest możliwy w maju, gdy ziemia ociepli się do 15-20°C. Rośliny pędzone w domu należy przeflancować na grządkę najpóźniej pod koniec czerwca. Do dobrego rozwoju dynie potrzebują ziemi żyznej i wilgotnej. Bardzo dobre warunki wegetacji zapewnia im stos kompostowy lub pryzma nawozu.

    Rozsypana na grządce gruba warstwa ściółki słomianej uchroni przed uszkodzeniami duże i ciężkie owoce roślin ścielących pędy na gruncie. Podkładki z kawałków desek uchronią mniejsze owoce przed trwałym zabrudzeniem ziemią i wilgocią. Pędy odmian rodzących nieduże ozdobne owoce, jak np. ‘Jack be Little’, warto prowadzić na rusztowaniu lub ogrodzeniu.

     

    Warunki do uprawy dni

    Dynie lubią słoneczną jesienną pogodę. W dobrych warunkach mogą w pełni dojrzewać na grządce. Gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 10°C, przede wszystkim w nocy, należy owoce przykrywać włókniną. Jeżeli zapowiadane są wczesne przymrozki, przenosimy je do pomieszczenia z temperaturą 15-20°C. W miejscu przewiewnym mogą dojrzewać jeszcze przez 2-3 tygodnie.

    Własny materiał siewny możemy pozyskiwać z owoców dobrze wyrośniętych 
    i dojrzałych. Przy uprawie  kilku odmian może nastąpić mieszanie cech, np. jadalne mogą przejąć gorzki smak ozdobnych.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się

 

 

 


 

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

  

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!


Wideo

Jak wykonać ruchomy świąteczny obrazek Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady