Buraki ćwikłowe z własnej grządki

  • Buraki ćwikłowe, oprócz walorów smakowych, są również cennym źródłem włókna pokarmowego, soli mineralnych, wapnia, fosforu, magnezu oraz żelaza. Między innymi dlatego warto mieć je na grządce.

  • Buraki nadają się do spożycia w wielu formach, a ich uprawa nie jest uciążliwa (zdj.: Fotolia.com)
    Buraki nadają się do spożycia w wielu formach, a ich uprawa nie jest uciążliwa (zdj.: Fotolia.com)
  • Buraka ćwikłowego możemy uprawiać prawie na wszystkich rodzajach gleb, chociaż warzywo to najbardziej preferuje gleby gliniaste. Burak ćwikłowy jest bardzo wrażliwy na odczyn gleby. Pamiętajmy, że na glebach kwaśnych praktycznie nie wschodzi. Nie można również zapominać o bardzo starannej uprawie.

     

     

    Grządkę przeznaczoną pod uprawę buraka ćwikłowego należy głęboko przekopać jesienią, a przed samym siewem spulchnić. Siew przeprowadza się w momencie, gdy temperatura gleby osiągnie 8-10°C (najlepiej na początku kwietnia).

    W kwietniu wysiewa się buraki z przeznaczeniem na wczesny zbiór, w maju na użytek letni i jesienny, w czerwcu natomiast na przechowywanie zimowe. Norma wysiewu jest zależna od odmiany, lecz średnio wysiewa się około 1,2-5 gramów nasion na 1 m². Głębokość wysiewu to około 1-3 centymetrów.

    Począwszy od sierpnia, zbieramy korzenie buraka ćwikłowego z przeznaczeniem na przechowywanie zimowe. 7-10 centymetrowe korzenie muszą być zdrowe, nieuszkodzone i niezwiędnięte. Buraka ćwikłowego przechowujemy podobnie jak inne warzywa korzeniowe w miejscu suchym i przewiewnym, w temperaturze 2-5°C.

    Buraki ćwikłowe są ponadto podstawowym składnikiem kwasu buraczanego, który jest bardzo dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Mogą być nie tylko smacznym i zdrowym napojem, lecz także podstawą przepysznego i prostego w przygotowaniu barszczu czerwonego.

    Aby go przyrządzić, buraki należy dokładnie umyć, obrać, a następnie pokroić w plastry. Warzywa zalewamy letnią zalewą, w skład której wchodzą woda i sól kamienna. Do buraków ćwikłowych w zalewie dodajemy czosnek i 2-3 kromki razowego, żytniego chleba na zakwasie. Po około tygodniu możemy cieszyć się smakiem pysznego kwasu.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

  Konkurs Ogrodnik Doskonały 2017            Zapraszamy do udziału!

 

 

 


 

 Wielki Rodziny Konkurs Ogrodniczy    Pokaż swoją rodzinę w ogrodzie!

 

 

 


 

    Porady na sierpień w ogrodzie

 

 

 


 

 

          Zieleń ogrodowym hitem               w kolekcji Altax Viva Garden!    

 

 

 


 

        Targi Zieleń to Życie 2017                  Zapraszamy od Warszawy           w dniach 31 sierpnia - 2 września   

 

 

   


 

       Lista wydarzeń ogrodniczych                        edycja 2017

 

 

 


 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 


 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2017

 

 

       

Wideo

Jak zrobić ogródek w parasolce Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

Zapis do newslettera

 

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady