Które warzywa można siać jesienią?
P: Słyszałam, że możliwy jest również jesienny siew warzyw. Czy nasiona i wschody przeżyją zimę i mrozy?
O: Na zimę można siać lub sadzić marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę z dymki, szczypiorek, cebulę perłową, por oraz roszponkę.
- Marchew siejemy tuż przed nadejściem mrozów (listopad lub początek grudnia). Nasiona powinny skiełkować dopiero wiosną. Na ogół jednak duża część nasion kiełkuje zimą i przemarznie lub zostanie porażona przez choroby. Dlatego trzeba wysiać ich dwa razy więcej niż na wiosnę.
- Pietruszkę także można siać późną jesienią. Podwajamy liczbę nasion. Należy się jednak liczyć z tym, że wschody wiosną będą bardzo słabe i siew trzeba powtórzyć.
- Czosnek rozmnażamy, wysadzając go od połowy września do połowy października w rozstawie 20-25 x 6-10 cm.
Główki czosnku (zdj.: Fotolia.com) |
- Cebulę z dymki na zbiór bardzo wczesny uprawia się w cieplejszych rejonach Polski na glebach przepuszczalnych dla wody pośniegowej bez skłonności do zaskorupiania się. Dymkę o średnicy 20-25 mm sadzimy jesienią od 1-15 października w rozstawie podobnej jak czosnek. Do gleby wkładamy ją tak, aby wierzchołek cebulki znajdował się 3-4 cm pod powierzchnią ziemi.
- Szczypiorek może być uprawiany z nasion, z rozsady lub części podzielonych kęp. Rozmnażanie szczypiorku przez podział jest najprostszym sposobem. Kępy sadzimy w sierpniu w rozstawie 30 x 20 cm i pozostawiamy w polu na zimowanie.
- Cebula perłowa jest w Polsce rośliną dobrze zimującą w gruncie. Sadzimy małe cebulki od końca sierpnia do połowy września w rozstawie 20 x 4 cm. Do sierpnia następnego roku tworzą się gniazda cebul, które wykopujemy. Większe cebulki zbieramy, a mniejsze znowu wysadzamy.
- Rozsadę późnych odmian pora sadzimy od końca czerwca do połowy lipca w rozstawie 40-60 x 15-20 cm.
- We wrześniu siejemy odmiany roszponki odporne na wymarzanie. W bezśnieżne zimy mogą się jednak nie utrzymać.
Jaka jest najlepsza ziemia dla ogórków?
P: Postanowiłem, że w przyszłym roku nie będę kupował ogórków na przetwory, tylko posieję te warzywa sam. Czy ogórki potrzebują bardzo żyznej gleby?
O: Ogórek jest rośliną bardzo wymagającą co do ziemi, na której się go uprawia. Polecane są gleby żyzne, próchniczne, przewiewne, przepuszczalne, szybko nagrzewające się, o dobrej strukturze. Najlepsze dla uprawy są czarnoziemy, czarne ziemie, lessy, lżejsze mady oraz zasobne w próchnicę gleby piaszczysto-gliniaste.
Na każdej glebie ogórek lepiej plonuje, gdy zastosujemy obfite nawożenie organiczne w postaci obornika lub ziemi kompostowej w ilości 3-5 kg na m².
Czy przed przechowywaniem należy schłodzić warzywa korzeniowe?
P: Planuję większą część zbiorów z ogródka zmagazynować na zimę w piwnicy. Podobno warto warzywa przed tym schłodzić. Czy przez to lepiej się przechowają?
O: Jeżeli warzywa korzeniowe mają być przeznaczone do przechowywania, dobrze jest zaraz po zbiorze schłodzić je do temperatury około 0°C. Wtedy różne procesy życiowe w zgromadzonych warzywach przebiegają powoli, a także zmniejszamy w ten sposób rozwój drobnoustrojów (bakterii, grzybów), których pełno jest na powierzchni warzyw. Podniesienie temperatury w pomieszczeniu z 0 do 10°C powoduje dwukrotne zwiększenie strat lub o połowę skraca czas przechowywania.
Kiedy i jak ogławiać krzaki pomidorów?
P: Już drugi sezon mam pomidory pod folią. Wcześniej w ogóle ich nie sadziłem, stąd moje małe doświadczenie w uprawie. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o ogławianiu krzaków.
O: Cięcie i ogławianie pomidorów stosuje się dla odmian wysokich uprawianych pod folią, w szklarni lub gruncie. Odmiany samokończące wzrost nie wymagają cięcia ani ogławiania. Dla odmian wysokorosnących prowadzonych przy sznurkach lub podporach zaleca się usuwanie możliwie jak najwcześniej wszystkich bocznych pędów wyrastających z kątów liści.
Pomidor owocuje wtedy tylko na pędzie głównym. Na 50-60 dni przed planowanym zakończeniem zbiorów pomidory ogławia się, ucinając wierzchołek krzewu i pozostawiając dwa liście nad ostatnim kwitnącym kwiatostanem.
Aleja z gotowymi na zerwanie pomidorami (zdj.: Fotolia.com) |
Czy można siać facelię pod drzewami?
P: Chciałabym na działce posiać facelię, a potem przekopać ją na nawóz. Mam jednak sporo drzew i zastanawiam się, czy pod nimi facelia będzie rosła.
O: Wszystko zależy od przeznaczenia uprawianych roślin. Jeśli posiejemy facelię na zielony nawóz, uprawa pod drzewami jest możliwa. Należy tylko pamiętać, że w cieniu drzew rośliny wolniej rosną, a także stają się bardziej wiotkie. Będą też konkurowały o wodę i składniki pokarmowe z drzewami. Dobrze byłoby wtedy podlewać facelię.
Jeśli chcemy uprawiać ją na działce jako roślinę miododajną, a więc obficie kwitnącą, najlepiej posiać facelię na stanowisku dobrze nasłonecznionym.
Komentarze