Praktyczny Ogrodnik: zielone jesienne grządki

  • Jeśli nie lubimy gdy po zakończeniu sezonu grządki leżą przysłowiowym odłogiem, polecamy późny, bo wrześniowy wysiew warzyw - rukoli, szpinaku czy rzeżuchy! Jesienią rabaty mogą nadal być zielone!

  • Rukola znana jest również pod nazwą rokietta siewna. Ceniona jest nie tylko ze względu na smak, ale mnogość składników odżywczych -  witaminy, sole mineralne, potas, kwasy organiczne i olejki eteryczne. (zdj.: Fotolia.com)
    Rukola znana jest również pod nazwą rokietta siewna. Ceniona jest nie tylko ze względu na smak, ale mnogość składników odżywczych - witaminy, sole mineralne, potas, kwasy organiczne i olejki eteryczne. (zdj.: Fotolia.com)
  • Pod koniec sierpnia lub na początku września można jeszcze wysiać koper ogrodowy, rukolę, rzeżuchę (czyli pieprzycę siewną) na bieżące spożycie. Możemy także pokusić się o uprawę ozimą szpinaku – będzie zimował w postaci niewielkich rozet, a do zbioru gotów będzie wiosną.

    Można także na rozsadniku wysiać sałatę i endywię, przy czym sałatę również wykorzystujemy do uprawy ozimej, zaś endywię posadzoną pod koniec września możemy okryć włókniną, by urosła i nadawała się do zbioru pod koniec listopada. Część rozsady sałaty również możemy uprawiać w ten sposób, jednak jej liście akumulują znacznie więcej azotanów w porównaniu z endywią uprawianą na zbiór jesienno-zimowy. Warto także pamiętać o roszponce na zbiór jesienno-zimowy.

     


     

    By przyspieszyć wschody i ograniczyć parowanie wody, miejsce wysiewu także można okryć białą włókniną. Po wschodach odkrywamy rośliny, zaś przed nadejściem większych mrozów znów zakrywamy.

    Roszponka jest skarbnicą witamin i minerałów, dlatego jej spożywanie w okresie jesienno-zimowym jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Później wysiane nasiona (w połowie września) zdążą jedynie wytworzyć małe rozetki, które, podobnie jak szpinak ozimy, będziemy zbierać wiosną następnego roku.

     

    Warzywa do przechowalni

    Zebrane warzywa w większości należy przeznaczyć do przechowywania lub do przetworzenia, bo takich ilości, jakie zbieramy we wrześniu, nie będziemy w stanie wykorzystać bezpośrednio. Należy jednak pamiętać, iż tylko odpowiednie warunki przechowywania nie wpłyną na obniżenie wartości witaminowych skarbów.

    Najlepiej przechowują się warzywa korzeniowe, kapusty głowiaste, cebula,czosnek, suche nasiona strączkowych oraz dobrze wysuszone zioła. Również dynie mogą być przechowywane przez 2-3 miesiące. Warzywa te muszą być zdrowe i nieuszkodzone. Najlepszym miejscem jest minipiwniczka pod altanką na działce, bo w piwnicach w blokach są zbyt wysokie temperatury. Przechowywane warzywa nie mogą być narażone na przemarznięcie, najlepsza jest temp. 0-5°C. Wyjątkiem są warzywa ciepłolubne, których owoce należy przechowywać w temperaturze 12-14°C.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

              Wybór i pielęgnacja                        drzewka świątecznego

 

 

 


 

 

 


 

  Sprawdź swoją wiedzę ogrodniczą!

 

 

 


 

     Porady na grudzień w ogrodzie

 

 

 

 

 

       Lista wydarzeń ogrodniczych                        edycja 2017

 

 

 


 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2017

 

 

Wideo

Grudniowy numer "Mojego Pięknego Ogrodu" już w kioskach! Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

Zapis do newslettera

 

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady