Warzywnik: zbiór zimowych warzyw

Zbiór niektórych warzyw przypada dopiero na miesiące zimowe. Dojrzałe do zbioru są m.in. brukselkajarmuż. Pierwsza toleruje nawet 10-stopniowe mrozy, trzeba jednak pamiętać, że pod wpływem dużych różnic temperatur między dniem i nocą jakość owoców wyraźnie się pogarsza. Stąd różyczki warto czym prędzej zebrać i zamrozić. Jeszcze mniej wymagający jest jarmuż. Do najsmaczniejszych odmian należą m.in. ‘Lerchenzungen’‘Halbhoher Gruener Krauser’. Obydwie rosną nisko i nie wymagają osłony przed mrozem.


Ogród ozdobny: efektowne rośliny okrywowe

Dębik Sündermanna Dryas x suendermanii z rodziny różowatych jest krzewinką, która tworzy gęste zbite kobierce wys. 5 cm. Liście, w większości zimozielone, są eliptyczne, do 4 cm długości, grubo karbowane, skórzaste, z wierzchu ciemnozielonebłyszczące, a od spodu gęsto srebrzyście omszone. W maju, czerwcu na pojedynczych krótkich (10 cm), pokrytych brunatnymi włoskami szypułkach tworzą się kremowobiałe kwiaty średnicy 3 cm. Po ich przekwitnięciu pojawiają się dekoracyjne puszyste owocostany.

Dębik to roślina okrywkowa, która dobrze rośnie w miejscach słonecznych na podłożu próchniczno-żwirowym, wapiennym (lub gliniasto-piaszczystej glebie). Jest mrozoodporny, jednak przy braku śniegu i silnym mrozie liście dębika mogą zasychać. Dlatego wskazane jest jego lekkie, przewiewne okrycie. Roślinę tę poleca się do ogrodów skalnych i na skarpy.

  

Dębik Dryas (zdj.: Fotolia.com)

Runianka japońska Pachysandra terminalis z rodziny bukszpanowatych jest krzewinką dorastającą do 10-20 cm wysokości. Doskonale rozrasta się podziemnymi rozłogami, tworzy efektowne okrywy na stanowiskach półcienistychcienistych. Roślina ma liście pojedyncze, jajowate, z wierzchu ciemnozielone, skupione na wierzchołkach pędów. Białe kwiaty rozwijają się w kwietniu i maju. Runianka czasem owocuje; jej białe, szkliste, wielkości grochu owoce ciekawie wyglądają jesienią. Bylina ta lubi żyznewilgotne gleby. Rozmnaża się łatwo przez sadzonkipodział. Zasługuje na szersze stosowanie.

 


 

Kwiaty w domu: Araukaria wyniosła

Spośród około 20 gatunków araukarii jako roślina doniczkowa najpopularniejsza jest araukaria wyniosła Araukaria heterophylla, dorastająca do wys. 50 m. Piękny pokrój i koronkowe igły sprawiają, że jest bardzo reprezentacyjna. Kiedyś często trzymana była w dużych i zimnych pokojach, ogrzewanych tylko w weekendy. Obecnie spotyka się ją rzadziej, bo śle rośnie w ciepłych i suchych ogrzewanych pomieszczeniach. Zimą wymaga temperatury  5-10°C i skromnego podlewania.

Choć lubi gleby kwaśne (pH 4-5), dość dobrze radzi sobie w podłożach o wyższym odczynie. Najlepiej rośnie w pełnym słońcu. Araukaria wyniosła w naturze spotykana jest tylko na wyspie Norfolk, skąd sprowadzane są nasiona, z których produkuje się jej młode drzewka.

Nasiona muszą być wysiane szybko, najpóźniej 10 dni od ich zebrania, ponieważ błyskawicznie tracą zdolność kiełkowania. Araukarię można rozmnażać też wegetatywnie, przez sadzonki pędowe. Jednak także i przy tym sposobie czekają nas trudności, sadzonki można bowiem pobierać tylko z wierzchołka. Tylko takie sadzonki dadzą rośliny o pożądanym, regularnym pokroju.


Drzewa i krzewy: ostrokrzew na świątecznym stole

Rodzaj ostrokrzew reprezentowany jest przez około 400 gatunków roślin występujących na kuli ziemskiej. W ogrodach uprawiany jest ostrokrzew kolczasty Ilex aquifolium lub ostrokrzew Meservy Ilex x meserveae. Są to krzewy zawsze zielone o twardych skórzastych liściach, ciemnozielonych z wierzchu, intensywnie błyszczących. Liście mogą mieć różne kształty, często o brzegu falistym z kolczastymi ząbkami. Ostrokrzewy są roślinami dwupiennymi: kwiaty niepozorne, zebrane po 2-3 w kątach liści, rozwijają się w majuczerwcuprzyjemnie pachną.

 


 

Ozdobą są kuliste owoce, dojrzewające na czerwono, pomarańczowo lub żółto we wrześniu i utrzymujące się na krzewach przez całą zimę. Owoce pięknie kontrastują z liśćmi. Gałązki ostrokrzewu z owocami wykorzystywane są do różnego rodzaju kompozycji bukieciarskich. W Europie Zachodniej i w Anglii ostrokrzewy stanowią tradycyjną bożonarodzeniową dekorację.