W odpowiedzi na panujący trend uprawy roślin użytkowych, coraz chętniej uprawiamy na balkonie paprykę chilli. Ze względu na piękne, czerwone, pomarańczowe lub żółte „strąki” (a tak naprawdę jagody z botanicznego punktu widzenia) o różnym kształcie, rośliny traktowane są przede wszystkim jako ozdobne, ale owoce można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni.

 

 

Do uprawy pojemnikowej polecane są specjalne odmiany o kompaktowym wzroście, np. ‘Hot Tomato’, ‘Hot Joker’ czy ‘Golden Cayenne’. Każda z nich różni się też intensywnością smaku. Smak ten zależy także od stanowiska, na jakim uprawiane są rośliny. Aromatyczniejsze, ale także obfitsze owocowanie uzyskuje się z roślin uprawianych w pełnym słońcu.

Owoce zbiera się stopniowo, w miarę ich dojrzewania. Ścina się je sekatorem, żeby nie łamać kruchych pędów. Należy przy tym uważać na sok roślin, gdyż zawarty w nim alkaloid kapsaicyna silnie drażni oczy, błony śluzowe, a nawet skórę. Po zebraniu owoców wiąże się je po kilka lub kilkanaście sztuk, po czym suszy przez 4-6 tygodni w ciepłym, suchym, przewiewnym i ciemnym miejscu.

Po wysuszeniu owoce należy przechowywać w hermetycznym pojemniku. Ponieważ papryka, podobnie jak pomidor czy oberżyna, jest rośliną ciepłolubną i zamiera już w temperaturze bliskiej 0ºC, wszystkie dojrzałe owoce warto zebrać przed nastaniem przymrozków.