P: Proszę o informację, czy wszystkie odpadki pozostające w gospodarstwie domowym można wykorzystywać na kompost? A co z gazetami i czasopismami?  Jak przygotować materiał na kompost i jak go przechowywać?

O: Na kompost można przeznaczać: organiczne odpadki domowe i ogrodowe (resztki jedzenia, nieporażone chorobami obierki, skorupki jaj, fusy z kawy i herbaty, chwasty w fazie przed zawiązaniem nasion, popiół z grilla, ogniska lub kominka); liście z drzew i krzewów; słomę; skoszoną świeżą trawę i siano; rozdrobnione gałęzie; wióry drewniane; obornik bydlęcy, świński, kurzy lub odchody innych zwierząt.

Uprawa warzyw na kompostowniku – jak się do tego przygotować, aby plony były większe?

Kompost to nawozowe złoto ogrodników. Jednakże, warto pamiętać, że w pełni wartościowym nawozem jest jedynie kompost otrzymany w wyniku tlenowego rozkładu materii organicznej przez mikroorganizmy glebowe. Przygotowany zgodnie z zasadami jest uzyskaną w sposób kontrolowany cenną próchnicą glebową (humusem). Wysiew czy sadzenie roślin bezpośrednio na pryzmie kompostowej jest marnowaniem jego potencjału. Rośliny będą dobrze rosły, wyłącznie na ograniczonej powierzchni kompostownika, a wartość odżywcza i użyteczność powstającego nawozu zostanie zmniejszona. Niemożliwe będzie też dalsze dosypywanie materii organicznej i przerzucanie w celu dotlenienia. Ponadto, im wyższa pryzma/kompostownik tym więcej cennego kompostu nie zostanie wykorzystane (warzywa korzenią się do ok. 30 cm). Dlatego zdecydowanie lepiej wykorzystać kompost jako dodatek do podłoża całego ogródka warzywnego, a przy kompostowniku posadzić rośliny z rodziny dyniowatych (np. dynie, cukinie, ogórki). Ich płożące pędy i duże liście osłonią kompost przed nadmiernym nasłonecznieniem i przesychaniem, a korzenie wykorzystają wypłukane składniki pokarmowe.

                                                                                                                                      - odpowiada dr inż. Tomasz Mróz

 

 

Do produkcji kompostu nie nadają się: materiał roślinny z bezpośredniego sąsiedztwa ruchliwych szos i ulic; resztki roślin porażonych przez choroby grzybowe; chwasty z nasionami; skórki z cytrusów – są przesycone środkami chemicznymi; surowe kości i mięso; kolorowe gazety i czasopisma; szkło; metal; kamienie i plastik.

Najpopularniejszym sposobem kompostowania jest składanie resztek w pryzmie. Muszą być rozdrobnione i ułożone warstwami na przemian z ziemią. Pryzma powinna być usytuowana w cieniu. Podczas upałów należy ją polewać wodą. W procesie rozkładu materii organicznej biorą udział wyspecjalizowane mikroorganizmy.

Sklepy ogrodnicze oferują gotowe preparaty zawierające mikroorganizmy glebowe w odpowiednich proporcjach. Po ich zastosowaniu materiał kompostowy szybko się rozgrzewa i przybiera brązową barwę, co świadczy o prawidłowym przebiegu procesów biologicznych.