Alstromerię rozmnaża się przez podział kłącza. W sierpniu rośliny dzielimy tak, by każda część miała kilkucentymetrowy odcinek kłącza z dobrze wykształconymi zawiązkami pędów i korzeni. Sadzonki sadzi się głęboko (na 15 cm) w pojemnikach wysokich o dużej pojemności (około 10 l) i o dobrym odpływie wody.

 


  

Intensywnie rozwijające się podczas wegetacji korzenie i kłącza nie powinny się znaleźć na powierzchni. Alstromeria powinna stać w jasnym miejscu, ale nie na pełnym słońcu. Latem można ją wystawić na balkon. Zimą wymaga temperatury 10-15˚C, co sprzyja zawiązywaniu pąków kwiatowych. Podłoże powinno być próchniczne, przepuszczalne, lekko kwaśne (pH 5,5-6) i umiarkowanie wilgotne.

Może składać się z odkwaszonego torfu wysokiego zmieszanego ze żwirem gruboziarnistym i zmieloną przekompostowaną korą w stosunku 1:1:1. Zimą roślinę podlewamy oszczędnie – nadmiar wilgoci sprzyja rozwojowi chorób grzybowych nasady pędów i kłączy. W okresie wegetacji alstromerię zasilamy od czerwca do sierpnia co 2 tygodnie nawozami dla roślin doniczkowych kwitnących. Roślina dobrze reaguje na nawożenie rozcieńczonym krowieńcem.