Przepis na Ogród: winorośl tnę w marcu

  • Przycinanie krzewów owocowych to jedna z tych wiosennych czynności, z którymi nie powinno się zwlekać. Im później je wykonamy, tym gorzej zabieg ten wpłynie na kondycje rośliny oraz efekt owocowania.

  • Przy cięciu ważne jest utrzymanie odpowiedniej ilości łozów - jednorocznych pędów zdrewniałych, z których wyrastają owoce. (zdj.: Adobe Stock)
    Przy cięciu ważne jest utrzymanie odpowiedniej ilości łozów - jednorocznych pędów zdrewniałych, z których wyrastają owoce. (zdj.: Adobe Stock)
  • Autorem poniższego tekstu jest czytelnik magazynu "Przepis na Ogród" - Ryszarda Biskup, Jaworzyna Śląska

     

    Na przedwiośniu nie zwlekam z przycięciem krzewów owocowych – porzeczek, agrestu, aktinidii, winorośli oraz borówki. Powinniśmy to zrobić do połowy marca. Późniejszy termin, gdy ruszą soki, powoduje, że rośliny te „płaczą”.

    Coroczne cięcie jest niezbędne do plonowania i zdrowego wzrostu. Zapewnia stałe, równomierne owocowanie i wpływa na zwiększenie wydajności krzewu. Porzeczki (czerwona i biała) oraz agrest zawiązują owoce na dwu-, trzy- lub czteroletnich pędach. Zasady cięcia nie są skomplikowane. W pierwszych latach skracam wszystkie gałęzie nad 2–4 oczkiem. Pędy odcinam 1 cm nad pąkiem.

    Po kilku latach prawidłowo uformowany krzew ma 10–12 gałęzi produktywnych. Wtedy co roku wycinam tylko te pokładające się na ziemi, cienkie, wrastające
    w środek krzewu oraz sześcioletnie. Pozostawiam 10–12 najsilniejszych gałązek.

     


     

    Przycinanie winorośli to inna bajka z uwagi różne możliwości form jej prowadzenia. Pamiętajmy jednak, że nie możemy pozostawić rośliny samej sobie. Pędy rosną tym mocniejsze, im mniej ich jest na krzewie. Owoce zawiązują się z pąków wyrastających na jednorocznych pędach zdrewniałych, nazywanych łozami.

    Do uprawy swojej winorośli wybrałam formę pojedynczego sznura Guyota. Krzewy formowane tą metodą najlepiej jest uprawiać w szpalerze 3–4 drutów rozciągniętych pomiędzy słupkami. W pierwszym roku po posadzeniu na wiosnę należy przyciąć pęd na 3 oczka. W drugim – jeden pęd na krzaku przycinamy krótko nad 2 oczkiem, drugi przyginamy i po skróceniu do długości 80 centymetrów przywiązujemy poziomo do drutu. Z tej łozy owoconośnej wyrosną latorośle z gronami.

     

    Pielęgnacja winorośli w praktyce

     

    W następnym sezonie ten długi pęd wycinamy zaraz za pieńkiem, a w to miejsce przygina się łozę zastępczą, która wyrosła z pędu przyciętego na krótko
    w poprzednim sezonie. Trzeci wyrosły z pieńka pęd tniemy krótko na 2 oczka, jest on łozą zastępczą na przyszły sezon. Tak postępujemy rokrocznie. Podczas cięcia pędy tniemy nad oczkiem z lekkim skosem w stronę przeciwną do oczka, tak by sok wypływający z rany nie spływał na pąk.

    Ale dzięki tym wszystkim czynnościom moje krzewy rodzą dorodne, zdrowe, słodkie owoce.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się
 

 

 


 

 

 


   

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!


Wideo

Jak wykonać ruchomy świąteczny obrazek Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady