Naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania potrzebna jest codziennie określona dawka witaminy C. Ta organiczna substancja nie tylko wzmacnia siły odpornościowe. Poprawia elastyczność skóry i ścięgien, a także wzmacnia tkankę kostną i zębową. Poza tym bierze udział w wytwarzaniu hormonów szczęścia, a więc zapewnia nam dobry nastrój.

Wspaniały związek chemiczny ma jeszcze jedną istotną zaletę. Jest bardzo mocnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Bierze udział w procesach odtruwania organizmu, chroniąc go przed działaniem substancji utleniających. Są to agresywne związki chemiczne, które codziennie powstają w naszym ciele. 

Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. I wcale nie musimy sięgać po gatunki egzotyczne lub cytrusy. Wystarczająco bogaty wybór roślin zapewnia nasz własny ogród. Zalecaną dzienną ilość 100 miligramów zawiera spora garść czarnych porzeczek lub porcja szpinaku.

 

 

Większe ilości witaminy C dostarczają także papryka, bez czarny, brokuł i wszystkie inne rośliny kapustne. Zawartość witaminy jest największa w warzywach oraz owocach dojrzałych i świeżych. Najlepiej zjadać je surowe lub krótko duszone, gdyż wysoka temperatura zniszczy znaczną część delikatnej substancji.

Trzy porcje owoców i warzyw dziennie dostarczą naszemu organizmowi dostateczną ilość witaminy C. Na jej niedobór mogą się uskarżać jedynie osoby na diecie oraz odżywiające się potrawami gotowymi.

 

Zawartość witaminy C w 100 g owoców i warzyw

 

• Australijski migdałecznik jest rekordzistą. Zawiera około 3100 mg

• owoce róży: 1250 mg

• rokitnik: 700 mg

• bez czarny: 260 mg

• koper: do 210 mg

• pietruszka: 160 mg

• jarmuż: 150 mg

• brokuł: 115 mg

• czerw. papryka: 110 mg

• koper włoski: 95 mg

• szpinak: 90 mg

truskawka: 80 mg

• cytryna: 50 mg

• czerw. kapusta: 50 mg