Najgroźniejsze choroby pomidorów

  • Jedną z najczęściej występujących chorób pomidorów jest zaraza ziemniaka. Oprócz niej sporymi zagrożeniami są również niedobór wapna i alternarioza o grzybowym podłożu.

  • Rozwojowi zarazy ziemniaka sprzyja duża, utrzymująca się wilgotność powietrza (zdj.: Fotolia.com)
    Rozwojowi zarazy ziemniaka sprzyja duża, utrzymująca się wilgotność powietrza (zdj.: Fotolia.com)
  • Pierwsze objawy choroby zwykle pojawiają się pod koniec maja, a w mniej sprzyjających warunkach pogodowych występują później. Początkowo na brzegach liści pojawiają się wodniste, żółtawo-brązowe, a później brunatne, niekształtne, stopniowo powiększające się plamy.

    Na owocach można zaobserwować brązowe, lekko wypukłe plamy, wyraźnie twardsze od zdrowej części owocu. Granice plam nie są ostro zarysowane. Zbrunatnienie sięga w głąb miąższu i może w ciągu kolejnych kilku dni objąć nawet cały owoc.

     

     

    Warunki sprzyjające rozwojowi zarazy

    Sprzyjająca pogoda dla rozwoju zarazy ziemniaka to częste i obfite opady, wysoka wilgotność powietrza, temperatura około 15-18°C i długotrwałe zwilżenie liści. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza na spodniej stronie liści, na pograniczu zdrowej i porażonej tkanki, można dostrzec delikatny biały nalot.

    W ochronie pomidorów przed zarazą zaleca się przede wszystkim staranny zbiór i niszczenie porażonych roślin. Nie wolno przenawozić ich azotem, ponieważ sprzyja to porażeniu. Podstawową metodą ochrony pomidorów przed zarazą ziemniaka są zabiegi chemiczne.

    Pierwsze opryskiwanie należy wykonać tuż przed wystąpieniem warunków sprzyjających infekcji lub najpóźniej w chwili pojawienia się pierwszych objawów chorobowych na roślinach. Najlepszym sposobem zwalczania jest zastosowanie jako pierwszych jednego fungicydów systemicznych, natomiast do kolejnych zabiegów, wykonywanych co 10-14 dni, należy użyć preparatów o działaniu powierzchniowym.

    Należy również pamiętać o tym, żeby do zabiegów chemicznych nie stosować tych samych preparatów, ponieważ sprzyja to powstawaniu form odpornych. Bardzo często z zarazą ziemniaka na pomidorze jest mylona sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców. Na wierzchołkach owoców (stąd nazwa choroby) pojawiają się wklęsłe plamy, które z czasem ciemnieją, marszczą się i zasychają, bardzo często obejmując większą część owocu. Brunatna plama sięga w głąb owocu.

     

    Groźny niedobór wapna

    W warunkach dużej wilgotności owoce z objawami suchej zgnilizny wierzchołków są porażane przez bakterie i grzyby, w wyniku czego gniją. Bezpośrednią przyczyną choroby jest niedobór wapnia w zawiązkach owoców w czasie ich intensywnego wzrostu. Niedobór wapnia w tkankach owocu może wynikać z małej zawartości tego składnika w glebie, zaburzeń w pobieraniu i transporcie wapnia w roślinie lub uszkodzeniem korzeni.

    Występowaniu tej choroby sprzyjają nadmiar azotu, magnezu i potasu w glebie, wahania wilgotności i temperatury otoczenia. Również nadmierne podlewanie powoduje ograniczenie oddychania i aktywności korzeni, co zaburza pobieranie i transportowanie wapnia do tworzących się owoców.

     

     

    W razie wystąpienia objawów choroby opryskujemy owoce roztworem nawozów zawierających wapń, np. saletrą wapniową. Zabiegi wykonujemy, gdy owoce są większe od orzecha włoskiego, w dni pochmurne (aby uniknąć poparzeń słonecznych). Powtarzamy je 4-5 razy co tydzień. Należy też unikać zwilżenia wierzchołków roślin. Może dojść do uszkodzenia pewnej części liści, jednak nie jest to już groźne dla rośliny, jeśli jest już zawiązana większą część owoców.

     

    Alternarioza pomidora

    Kolejną chorobą występująca na owocach i innych organach roślinnych jest alternarioza pomidora, powodowana przez grzyb Alternaria porri. Na liściach pojawiają się ciemne plamy, a na ich powierzchni widnieją koncentrycznie ułożone strefowania, przypominające słoje drewna. Objawy mogą pojawiać się również na owocach w postaci czarnych plam z aksamitnym nalotem zarodników.

    Grzyb zimuje na porażonych resztkach roślinnych, a najlepszą metodą zapobiegania tej chorobie jest przerwanie uprawy pomidora na co najmniej kilka lat. Do zabiegów chemicznych nie stosujemy tych samych preparatów, bo sprzyja to powstawaniu form odpornych. 

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

  Konkurs Ogrodnik Doskonały 2017            Zapraszamy do udziału!

 

 

 


 

 Wielki Rodziny Konkurs Ogrodniczy    Pokaż swoją rodzinę w ogrodzie!

 

 

 


 

    Porady na sierpień w ogrodzie

 

 

 


 

 

          Zieleń ogrodowym hitem               w kolekcji Altax Viva Garden!    

 

 

 


 

        Targi Zieleń to Życie 2017                  Zapraszamy od Warszawy           w dniach 31 sierpnia - 2 września   

 

 

   


 

       Lista wydarzeń ogrodniczych                        edycja 2017

 

 

 


 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 


 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2017

 

 

       

Wideo

Jak zrobić ogródek w parasolce Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

Zapis do newslettera

 

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady