Przepis na Ogród 9/2017

Plony z własnego sadu i grządki cieszą najbardziej, ale jeśli mamy wyjątkowy urodzaj, trzeba coś zrobić z jego nadmiarem. Możemy oczywiście podzielić się z bliskimi albo zamknąć w słoikach w postaci pysznych dżemów, kompotów czy sałatek. I właśnie domowym przetworom poświęciliśmy wrześniowy temat numeru (s. 16-24).

Skoro jesteśmy przy zbiorach, nie możemy zapomnieć o najważniejszych – wykopkach. Anna Nasińska z Gdańska poleca ziemniaki truflowe, które mają niezwykły, bo fioletowy kolor! (s. 36-37). Schyłek lata na rabatach to czas wrzosów, hortensji oraz traw ozdobnych. O uprawie tych pięknych roślin przeczytacie w dziale „Moje ulubione rośliny” (s. 10-15).

A ja zapraszam Was do wzięcia udziału w ósmej edycji Rodzinnego Konkursu Ogrodniczego. Róbcie zdjęcia siebie i swoich bliskich wśród zieleni i przysyłajcie do nas. Do wygrania aż 100 nagród! Do dzieła!