Korony w stylu francuskim

  • Espaliery - drzewa owocowe formowane na kształt np. wachlarza - wywodzą się z Francji, której to zawdzięczamy ogromny rozwój ogrodnictwa dekoracyjnego. Oto, jak w espaliery formować drzewa owocowe.

  • Espalier nie jest tak trudny w prowadzeniu, jak może się to na początku wydawać. Sztuka ta swój sekret skrywa w przemyślanym cięciu letnim i mocowaniu głównych gałęzi na stelażu. (zdj.: Adobe Stock)
    Espalier nie jest tak trudny w prowadzeniu, jak może się to na początku wydawać. Sztuka ta swój sekret skrywa w przemyślanym cięciu letnim i mocowaniu głównych gałęzi na stelażu. (zdj.: Adobe Stock)
  • Od niepamiętnych czasów ludzie przywiązywali ogromną wagę do otoczenia, dlatego wokół swych siedzib chętnie sadzili przeróżne rośliny. Sztuka planowania i prowadzenia ogrodów rozwinęła się w XVII wieku, gdy wokół pałaców i dworów powstawały piękne ogrody z formowanymi drzewami i krzewami.

    Dzięki pracy i doświadczeniu wielu pokoleń znakomitych ogrodników powstawały coraz doskonalsze formy. Najbardziej znanym przykładem są ogrody Wersalu,
    w których do dziś rosną formowane w wymyślne geometryczne kształty drzewa i krzewy. Wśród nich były jednak nie tylko rośliny ozdobne, ale również bardzo często użytkowe. Także im nadawano ciekawe i nietypowe formy. Jabłonie, grusze, a nawet brzoskwinie umiejętnie przycinano, nadając im formy świecznika czy wachlarza.

     

     

    Formowanie espalierów 

    Na pierwszy rzut oka formowanie takich koron wydaje się bardzo skomplikowane. Okazuje się jednak, iż nie jest to wcale trudne. Zasady przycinania zostały dokładnie opisane i sprawdzają się we współczesnych ogrodach tak samo, jak miało to miejsce w dawniejszych czasach.

    Jedną z najprostszych, a zarazem atrakcyjnych form drzew owocowych, jest tzw. korona rozpinana, zwana też palmetą. Jej charakterystyczną cechą jest płaski kształt, a wszystkie gałęzie wyrastają w jednej płaszczyźnie. Przeważnie każde drzewko można uformować na kształt palmety. Nadają się do tego celu nawet starsze, mające kilka lat drzewa. Zdecydowanie łatwiej jest jednak z formowaniem, gdy mamy jeszcze niecięte drzewko.

    Lepszym więc pomysłem jest zakupienie odpowiedniego drzewka owocowego i prowadzenie go od samego początku. Palmeta jest prostą w formowaniu, ale też jednocześnie bardzo efektowną koroną, szczególnie jeżeli rozpięta jest przy ścianie budynku. Zanim zaczniemy formować drzewo na kształt palmety, musimy wybrać odpowiednie miejsce. Zdecydujmy się na słoneczną, jasną i reprezentacyjną ścianę, aby dobrze wyeksponować ciekawy kształt korony.

     

    Rzeźbienie w roślinach drzewiastych

     

    Dobrze, jeśli ścianę wcześniej odpowiednio przygotujemy, ponieważ gdy drzewo urośnie, ciężko będzie wykonywać przy niej prace, jak choćby malowanie. Kolejną czynnością jest zbudowanie mocnego stelaża. Najodpowiedniejsza jest wykonana z drewnianych listewek kratownica. Posłuży nam za podporę dla gałęzi. Listewki rozmieszczamy jedna nad drugą w odległości około 60-80 centymetrów od siebie.

     

    Formowanie francuskie krok po kroku

    1. Pierwsze cięcie

    Po posadzeniu drzewka wybieramy dwie silne gałązki i mocujemy je poziomo na stelażu. Wszystkie pędy rosnące powyżej wycinamy na krótki czop, a przewodnik skracamy.

    2. Cięcie letnie

    Gdy pędy na dolnych gałęziach osiągną około 30 cm, skracamy je za 4-5 liściem, pozostawiając krótki czop. Dwa pędy w górnej części korony, które osiągnęły wysokość kolejnego poziomu, pozostawiamy bez cięcia. Posłużą nam w kolejnym roku do zbudowania nowego piętra. Wszystkie pozostałe pędy wycinamy.

    2a. Cięcie na krótkopędy

    Wykonane w okresie wegetacji przycięcie pionowo rosnącej gałązki powoduje wyrastanie nowych pędów z kątów liści. Pędy te również skracamy, co powoduje, że przestają rosnąć i przekształcają się w krótkopędy owoconośne.

    3. Drugi rok formowania korony

    Wiosną kolejnego roku mocno przycinamy wszystkie gałązki na najniższym piętrze korony. Dwa pozostawione wcześniej pędy w górze korony mocujemy do stelażu.

    3a. Przycinanie na czop

    Prawidłowo skrócona gałązka jeszcze przed ruszeniem wegetacji.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się
 

 


 

 

 


  

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2018

 

 

Wideo

Zapowiedź grudniowego numeru magazynu "Mój Piękny Ogród" Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady