Oczyszczanie zagonów

Kończąc uprawę warzyw, należy starannie uporządkować zagony i usunąć z nich resztki roślinne – zdrowe powinno się przeznaczyć na kompost, a porażone przez choroby spalić.


Przechowywanie

Zebrane warzywa przeznaczone do przechowywania muszą być zdrowe, w miarę czyste (niemyte) i odpowiednio schłodzone. Przechowujemy je w kopcach lub skrzynkach z wilgotnym piaskiem.

 

Nawożenie organiczne

Przed nadejściem mrozów nie należy zapominać o przerobieniu kompostu, rozrzuceniu obornika oraz przekopaniu nawozów zielonych.

Pędzenie warzyw

Szczypiorek, pietruszkę, a także cykorię można zacząć pędzić już po około trzech tygodniach spoczynku.

Przygotowanie rozsadnika

Gleba pod rozsadnik, jak również pod niskie tunele, powinna być dobrze zabezpieczona przed przemarznięciem. W celu ochronnym powinno się ją osłonić słomą.