Więcej o roślinie poniżej:
Koper ogrodowy (Anethum graveolens)
kategoria: zioła, jednoroczne
stanowisko: słońce, półcień
wysokość: do 1,2 m
mrozoodporność: do 0°C (nasiona w gruncie do -20°C)
odczyn gleby: lekko kwaśny, obojętny
preferencje glebowe: żyzna, piaszczysto-gliniasta, przepuszczalna
podlewanie: średnio
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: żółta
pokrój: wzniesiony
okres kwitnienia: czerwiec- październik
wysiew: kwiecień-październik (w pomieszczeniach także zimą)
rozmnażanie: siew
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: warzywnik, balkony, tarasy, pomieszczenia, roślina jadalna , kwiat cięty, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Koper ogrodowy - sylwetka
Koper był uprawiany najpierw w ogrodach przyklasztornych. Od samego początku był cenioną rośliną leczniczą i przyprawową.
Forma wzrostu kopru ogrodowego
Łodygi kopru mają 60-120 cm wysokości i są ozdobione rozgałęzionymi listkami. Dużo liści ma odmiana ‘Tetradill’. Wielkie wiechy kwiatowe wydaje ‘Mariska’, z kolei bardzo aromatycznym zapachem wyróżnia się ‘Sari’. Małe żółte kwiaty otwierają się od lipca do września.
Koper ogrodowy - stanowisko
Koper dojrzewa najlepiej w miejscach ciepłych i słonecznych, nie ma specjalnych wymaganiań co do rodzaju gleby. Koper wysiany między grządki marchwi odstrasza śmietkę marchwianą. Kopru ogrodowego nie należy uprawiać w bliskim sąsiedztwie kminku oraz kopru włoskiego.
Uprawa kopru ogrodowego
Koper to zioło jednoroczne. Można je wysiać w kilku partiach, w odstępach 2-3 tygodni, wówczas plony będziemy zbierać przez całe lato. Na przyprawę koper wysiewa się w kwietniu, w rządkach lub na całej rabacie. Najlepsze nasiona uzyskuje się z upraw przerywanych na 10 cm.
Pierwsze delikatne zioła możemy zbierać po mniej więcej 4 tygodniach. Najwięcej olejków eterycznych mają rośliny krótko przed kwitnieniem. Jeśli nie zależy nam na nasionach, po kwitnieniu możemy ściąć całą roślinę.
Koper ogrodowy - zastosowanie
Herbatka z kopru ułatwia zasypianie, pobudza trawienie i pomaga w bólach żołądka i wzdęciach. Jako przyprawa koper może być dodawany do sałatek, zup, sosów, ryb i mięs. Podsuszone pędy kwiatowe aromatyzują kiszone ogórki.
Porada
Nasiona kopru szybko opadają, dlatego gdy tylko zaczynają dojrzewać, należy pod nimi rozłożyć tackę.
Komentarze