Podlewamy

Systematycznie i intensywnie podlewamy warzywa kapustne, cebulowe, ogórki.

 

Odchwaszczamy

Regularnie odchwaszczamy uprawy, zwłaszcza tam, gdzie nasiona wysialiśmy wprost do gruntu, a rośliny wschodzą wolno.

 

Zasilamy

Warzywa o długim okresie wegetacji i na zbiór późny możemy zasilać pogłównie nawozami azotowymi, np. saletrą amonową.

 

Usuwamy pędy

Przy prowadzeniu warzyw psiankowatych (pomidor, papryka, oberżyna) na jeden lub dwa pędy usuwamy wszystkie zbędne pędy boczne. Najlepiej wycinać je sekatorem, gdy są jeszcze krótkie.

 

Po wytworzeniu przez bób 4-6 strąków uszczykujemy jego wierzchołek wzrostu. Ten prosty zabieg może ograniczyć występowanie mszyc na tej roślinie.

 

Przycinamy ogórki

Możemy przyciąć ogórki nad 4-5 liściem pędu głównego. Rośliny będą tworzyły więcej pędów bocznych, na których wyrosną kwiaty żeńskie, a z nich owoce.

 

To się przyda!

Niejadalne resztki warzyw po zbiorze składujemy na kompostowniku.